Korisne informacije

Poslovno okruženje

Komisija za hartije od vrednosti Centralni registar depo i kliring HoV Beogradska berza

Kako investirati na Beogradskoj berzi?

Želim da investiram na Beogradskoj berzi, koji je prvi korak?

Trgovanje na Beogradskoj berzi odnosno kupovina i prodaja hartija od vrednosti je dostupno svim pravnim i punoletnim fizičkim licima koja imaju lične dokumente, međutim, da biste se mogli uključiti u trgovanje neophodno je da uradite nekoliko predradnji.

  • Izbor i potpisivanje ugovora sa brokerom je svakako prvi i najvažniji korak. Odluka o izboru brokersko dilerskog društva koje će Vas zastupati na berzi je samo Vaša. Pre potpisivanja ugovora obavezno se upoznajte sa pravilima poslovanja i pravilnikom o tarifi brokersko dilerskih društava između kojih birate svog zastupnika na berzi. Takođe, potrebno je da se upoznate i sa poslovnim običajima koji se praktikuju u predmetnim brokersko dilerskim društvima, kao i sa načinom davanja naloga, brojem brokera, brzinom usluge, brokerskom provizijom. Pošto se upoznate sa svim ovim elementima, izaberite jedno brokersko dilersko društvo sa kojim ćete započeti saradnju. Dobar izbor je svakako brokersko dilersko društvo CONVEST a.d. Novi Sad. Ne postoji ograničenje u broju brokersko dilerskih društava koji mogu da Vas zastupaju, ali više zastupnika svakako dovodi do neželjenih zbunjujućih situacija, gde niste sigurni kod kojeg brokersko dilerskog društva se vode koje hartije od vrednosti. Nakon Vašeg izbora neophodno je potpisati Ugovor o zatupanju sa brokersko dilerskim društvom. Potpisivanjem ugovora, završili ste prvi korak.
  • Izbor depozitara novca - banke i otvaranje novčanog računa je drugi formalni korak koji morate uraditi da biste mogli trgovati na berzi. Sigurno već imate tekući račun u nekoj banci i postavlja se pitanje da li možete da koristite njega. Na žalost odgovor je: ne. Neophodno je da otvorite namenski novčani račun za trgovanje hartijama od vrednosti. Ovo je posebna vrsta novčanog računa na koji treba da uplatite sredstva kojima ćete kupovati hartije od vrednosti i na koji će vam biti uplaćena sredstva od prodaje hartija od vrednosti. Posebnost ovog računa se ogleda u tome što Vaša banka prilikom Vaše kupovine hartija od vrednosti, na osnovu naloga Centralnog registra, automatski prebacuje novčana sredstva banci klijenta prodavca, od koga ste kupili hartije od vrednosti. Veoma često, brokersko dilerske kuće zahtevaju da se pre formalnog potpisivanja ugovora o zastupanju otvori namenski novčani račun za trgovanje hartijama od vrednosti, tako da se prvi i drugi formalni korak završavaju praktično u isto vreme.
  • Otvaranje vlasničkog računa hartija od vrednosti je treći formalni korak koji će brokersko dilersko društvo, na osnovu potpisanog ugovora otvoriti za Vas. Ovaj račun se otvara u instituciji koja se zove: Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti (državna institucija Republike Srbije u kojoj se vode podaci o vlasništvu nad hartijama od vrednosti i vrši saldiranje prilikom promene vlasništva nad njima). Na ovom računu se vode sve hartije od vrednosti koje posedujete, i beleži svaka promena vlasništva, odnosno evidentira se svaka prodaja i/ili kupovina hartija od vrednosti. Postupak otvaranja vlasničkog računa hartija od vrednosti je takav da tek 24 časa nakon njegovog otvaranja, račun postaje aktivan i tek tada možete trgovati na berzi. Ovo ograničenje je stvar organizacije razmene podataka između Centralnog regista i Beogradske berze i ne zavisi od brokersko dilerskog društva.

Nakon završetka ova tri formalna koraka, možete trgovati na Beogadskoj berzi, ali obavezno se informišite o osnovnim strategijama ulaganja na berzi i načinu i značaju praćenja informacija o izdavaocima i hartijama od vrednosti.

 
Delatnost|Informacije izdavaoca|
Info
|O nama
© 2010 Convest a.d.